Hvordan danne nye vaner?

praksis tips vaner Mar 15, 2023

Det er våre vaner som bærer oss fremover (eller bakover), men forhåpentligvis mot de ønskene, målene og drømmene vi har. Uten vaner som underbygger det vi ønsker oss er det vanskelig å komme dit. Så vi gjør godt i å se over hva slags vaner vi har; hvilke vi vil beholde, hvilke vi vil kvitte oss med og hvilke vi vil skape.

For vi har alle vaner; noen helt bevisste og noen som bare oppstått over tid, noen gode og noen mindre gode. Jeg tenker at det er lurt å ta utgangspunktet i sine drømmer og mål, og evaluere vaner etter det. Da blir det lettere å se hva som er viktig å prioritere, hvor tidstyvene er og hva som må vekk. Eller så bare vet vi hva vi trenger, kanskje er det en daglig meditasjonspraksis, spise sunnere mat eller på noen måte endre kostholdsvanene våre, bevege oss mer, strukturere vårt arbeid bedre, endre tankemønstret vårt (kanskje det aller vanskeligste?!) eller lese fler bøker. Det kan jo være hva som helst!

Nylig hørte jeg en podcast som handlet om nettopp dette som var veldig intressant, den kan du høre her. Det ble gitt noen konkrete og nyttige tips om hvordan man effektivt kan danne nye vaner, så jeg deler tre av de her:

  1. Gjør det åpenbart. Hvis du f.eks ønsker å danne en meditasjonspraksis legg til rette for hvor dette skal være. Kanskje har du en meditasjonspute du kan legge frem eller i hvert fall se for deg hvor du skal meditere. Tenk gjennom intensjonen din for å skape klarhet, f.eks: på Onsdager kl 07 mediterer jeg i mitt gjesterom.
  2. Gjør det enkelt. Begynn på en lav terskel, på sikt kanskje ønsker du å meditere 20 min per dag, men begynn med 1 minutt. Når vi ser at vi klarer å meditere 1 minutt på en daglig basis sørger vi for at vi faktisk møter opp i det hele tatt, det er viktig! Men å se progresjon er veldig tilfredsstillende, så etter noen dager merker du kanskje at du kan utvide lengden til 2 minutter osv. Progresjon er motiverende!
  3. Gjør det tilfredsstillende. Effekten på en ny vane kanskje ikke viser seg på en stund, hvis vi f.eks begynner å trene vil vi kanskje ikke merke så mye resultater helt i starten. Så sørg for at du får en umiddelbar belønning i tillegg. Det kan være så enkelt som å skrive i kalenderen din at du har trent. Det kan også være at du belønner deg selv med en badstue hvis du har trent hver dag en gitt uke, men husk at belønningen må være i tråd med det du ønsker å oppnå (ikke iskrem som belønning hvis du trener for å gå ned i vekt f.eks).

Hva er din erfaring med å skape nye vaner? Og hvilke vaner er det du ønsker å danne i livet ditt? 

 

Hold kontakten, abonner på nyhetsbrevet! 

I nyhetsbrevet får du tips og tanker rundt pust, yoga, helse og velvære, oppdateringer og eksklusive tilbud.

Din epost er trygg hos Pusteportalen.